ORTHOMOLECULAIRE BEHANDELING

Orthomoleculaire behandeling

Achtergrond

Orthomoleculaire geneeskunde richt zich vooral op het herstel van de ziekte te bevorderen, of het voorkomen van aandoeningen, door naast de voeding, ook supplementen te gebruiken.

Orthomoleculaire geneeskunde werd in de jaren zestig ontwikkeld door prof. Linus Pauling. Hij ontdekte dat ziektes ontstaan doordat het lichaam biochemisch uit balans is geraakt.

Anders gezegd: gezonde voeding in combinatie met supplementen helpt onze weerstand op eigen kracht te bevorderen en weer in balans te brengen.

Linus Pauling introduceerde ook de term “orthomoleculaire geneeskunde” en gaf de volgende definitie: “orthomoleculaire therapie heeft als doel het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn”.

High angle view of green raw juice with halved lime and nutritional supplement

Wat hebben wij nodig?

Voor veel mensen lukt het nooit om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben voor een gezond lichaam. In een ander geval kunnen ze bepaalde stoffen onvoldoende zelf aanmaken.

Deze stoffen zijn:

  • vitaminen
  • mineralen
  • sporenelementen
  • (essentiële) aminozuren
  • (essentiële) vetzuren

Supplementen kunnen een uitkomst bieden. Wat ons eigen lichaam nauwelijks of moeilijk kan aanmaken, kan aangevuld worden. Belangrijk blijft wel dat u bovenal een gezond eetpatroon aanhoudt met eerlijke voeding.

Supplementen zijn nooit bedoeld ter vervanging van jouw voedsel, maar wel enkel ter ondersteuning.

Deskundig advies geboden

Orthomoleculaire behandelingen worden reeds “nu” voorgeschreven:

  • aan gezonde vrouwen die zwanger willen worden door het geven van extra foliumzuur, dit om de kans te verkleinen dat het kind wordt geboren met een open ruggetje (Spina Bifida)
  • bij bariatrische heelkunde (gastric bypass, …) omdat deze operatie nooit enkel alleen zorgen voor een malabsorptie van energieleverende voedingsstoffen, maar ook zorgen voor een malabsorptie van vitaminen, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen
  • extra vitamine D ter voorkoming van o. a. osteoporose of botontkalking

Behandelingen met suppletie kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast reguliere geneeskunde, homeopathie, fytotherapie, … .

Sommige behandelingen en producten kunnen elkaars werking beïnvloeden. Vandaar dat het belangrijk is dat uw behandelde arts en therapeut op de hoogte is van wat u allemaal neemt.

Maak een afspraak